"ZOETROPE"
Sammensatt installasjon, Bondi skole 2010/12
(Siste del ferdigstilles nov. 12)
”Zoetrope” består av flere enheter som samlet fokuserer på skolens nærmiljø, sett i et større perspektiv. Sammenhengen mellom lokale biotoper som er i ferd med å forsvinne og muligheter som ligger i nye løsninger og ny teknologi, tas opp parallelt, både på en direkte, fysisk og fabulerende måte, og ved at elevene selv får samle og handtere eksakte data.
En stor rund, konstruksjon er plassert midt på skolens fasadevegg. Konstruksjonen er bygget opp med flere lag med glass, lys, og et aluminiumshjul med mange slisser. Hjulet dreves av en elektromotor, på impuls fra en vindmølle som er plassert på taket rett over. Når vinden blåser og hjulet går rundt, vises figurer i bevegelse. Sommerfugler og dragehaler danner et grafisk mønster på den melkehvite bakplaten. Mønsteret blir ikke lesbart før hjulet er i bevegelse, og det bakenforliggende lyset setter alt i silhuett. På mørke vintermorgener vil bevegelsene inne i hjulet komme best til syne. Ellers er det bevegelsene i det ytre mønsteret som fascinerer når hjulet går rundt i sollys. I midten står skoleklokka.
Oppbyggingen av hjulet er basert på den gamle tegnefilmteknikken Zoetrope, der en rund, horisontal form med slisser avslører bevegelsene i bakenforliggende tegninger når den settes i bevegelse. Her er prinsippet brukt vertikalt, i ett plan, fra betrakterens side, noe som utfordret prinsippet og konstruksjonen. 
Et spesialutviklet dataprogram og en operativ værstasjon gir bl.a. signaler om eksakt vindstyrke. På samme måte som man kan se hvor mye det blåser ute, utifra hvor fort vindmølla roterer og fasadehjulet går rundt, kan man lese vinden inne, på en stor vegg i inngangspartiet. Her lyser 12 lampepunkter på veggen opp ettersom vinden blåser. Er det ikke vind, lyser ingen lamper. Mye vind gir fullt lys. I tillegg viser en tavle på denne veggen hvor mange meter pr. sek. det blåser, og hvor mange kilowatt det tilsvarer.
Lampepunktene på veggen viser alle foto av sommerfugler fra skolens nærmiljø – hentet fra rødlisten for truede arter. Mange arter har forsvunnet, eller er i ferd med å forsvinne, ettersom deres naturlige tilholdssteder blir borte. Sommerfuglen er den mest spektakulære arten i en hel rekke av arter som er helt avhengig av hverandre for å eksistere innenfor en og samme biotop. Skolen har også tidligere involvert seg i prosjekter for nærmiljøet. 
Den samme informasjonen som vises på den elektroniske tavla på veggen, har elevene tilgang til på sine bærbare PCer gjennom skolens trådløse nettverk. Her kan de lese ut informasjon om vindstyrke konvertert til kilowatt, temperatur, nedbør etc. Denne informasjonen kan brukes på forskjellige måter, i ulike prosjekter, og kan lagres for å brukes som statistikk innen klima og energi.
Kontakt er opprettet med teststasjonen for vindkraftverk på Kjeller, som innebærer at elevene kan sende inn data hit.



Zoetrope1.html
D Y V E K E  S A N N Edyveke_sanne.html
O P P D R A GOppdrag.html
P R O S J E K TProsjekt.html
H J E Mhjem.html
T E K S T E Rtext_Believer.html
C Vcv_dyveke.html
L O G Gother.html
K O N T A K Tcontact.html